Hírek

2009.06.15. 07:16

A Jobbik a romák és a homoszexuálisok ellen uszít - Osztrák lapvélemény

"Barna gátszakadásról" ír a Profil című osztrák hetilap vasárnap megjelent számában a magyarországi belpolitikai helyzetet elemezve. A Jobbikról azt írta, hogy a romák és a homoszexuálisok ellen uszít, és antiszemita üzenetekkel operál, a Fideszről pedig, hogy vezetője, Orbán Viktor a szocialista pártot "elszámoltatással" fenyegeti, és kormányra kerülése esetén "tekintélyelvű elnöki rendszert" akar bevezetni.

Népszabadság

Sok európai uniós országban számottevően megerősödtek modernizációellenes, idegengyűlölő és "barna" pártok, Magyarországon azonban a jobboldali populisták és a szélsőjobboldal együttesen a szavazatok több mint hetven százalékát kapták. Gyakran elhangzott már a figyelmeztetés populista vagy fasisztoid pártok előretörésekor, hogy az adott országban felülkerekedik a fasizmus - idézi a lapot a Népszabaság.

Magyarország azonban, ahol az elmúlt években a tekintélyelvű magatartás és a romákkal szembeni agresszív előítéletek mélyen gyökeret vertek a társadalomban, valóban erre az útra léphetett - állt a cikkben. Azok a pártok, amelyek ellensúlyozni tudnák ezt a folyamatot, demoralizálódtak - írta a szerző, Gregor Mayer.

Az elemzést itt olvashatja tovább

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva