Hírek

2009.06.05. 12:46

A vártnál később indulhat meg a kilábalás a recesszióból

Csalódást okozott az ipari termelés csökkenésének gyorsulását jelző áprilisi adat az elemzők körében, a szakértők szerint a korábban vártnál tovább tarthat a recesszió és lassúbb lehet a kilábalás.

MTI Eco

Az ipari termelés 2009 áprilisában korrekciók nélkül 27,1 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 25,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, márciushoz képest pedig szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva 5,1 százalékkal csökkent a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

A visszaesés jóval nagyobb mértékű volt áprilisban, mint márciusban, és valamennyi szektorban csökkent az ipar teljesítménye - mondta Barta György, a CIB Bank elemzője az MTI-nek.

Hozzátette, hogy az év eleji mély visszaesések után márciusban úgy tűnt, mintha lassulna a termelés csökkenése. Az áprilisi adat viszont megerősíti azt, hogy márciusban a kedvező kép csupán a bázis hatásnak volt tulajdonítható.

A CIB Bank elemzője szerint különösen az autóipar teljesítményének folytatódó gyengülése volt csalódást keltő áprilisban. Az elemzők ugyanis arra számítottak, hogy a főbb export-piacainkon az autóértékesítés ösztönzésére bevezetett roncsprémium intézkedések a magyarországi autóiparra is kedvező hatással lesznek, ez azonban nem így történt.

A cikk folytatása, valamint a témával kapcsolatos háttér és további információk a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva