Hírek

2009.06.05. 00:00

Adómódosítások: tényleg több marad a zsebben? Utánaszámoltunk

Jövőre olyan mértékben csökken az szja-terhelés, ami 1990 óta példa nélküli – mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter tegnap, a kormányszóvivői tájékoztatón.

Kiss Roland

Lapunk számítása szerint a jelenleg átlagosnak nevezhető, 200 ezer forintos havi bruttó jövedelem mellett valóban maradhat néhány ezer forint az adózók zsebében, alacsonyabb és magasabb jövedelemszinteken azonban bizonyos esetekben már nem is beszélhetünk a nettó pozíció javulásáról.

Oszkó is rámutatott: a jelenlegi gazdasági körülmények között csak úgy van lehetőség a személyi jövedelemadó és a járulékteher lefaragására, ha más adónemekből pótolni lehet a költségvetésből kieső bevételeket. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: számításuk szerint a GDP-arányos összes adóterhelés valamelyest csökken mind az idén, mind jövőre, vagyis az állam összességében kevesebbet szed be az adózóktól. Kérdés, hogy a vállalkozásoknál a járulékcsökkentés hatására mutatkozó megtakarítás hogyan csapódik le a magánszemélyek és más adózók körében.

Lehetetlen néhány száz vagy ezer forintos pontossággal megbecsülni, hogy az egyes adózók hogyan is járnak a néhány kivétellel 2009. július 1-jén és 2010. január 1-jén hatályba lépő módosításokkal, ehhez ugyanis rengeteg tényezőt kell figyelembe venni. A személyi jövedelemadó változását tegnap óta könnyűszerrel ki lehet számolni, a pénzügyi tárca honlapján ugyanis elérhető az erre szolgáló kalkulátor. Ebből világosan leszűrhető, hogy a minimálbér kétszereséig néhány száz, e felett pedig akár több ezer – maximálisan közel 20 ezer – forintos javulással számolhatunk, egészen havi kétmillió forintos bruttó keresetig, ahol jövőre már nőni fog az adóterhelés.

Ide kattintva megtudhatja, miként befolyásolhatják a nettó bért az egyéb módosítások (cafeteria megadóztatása, áfa- és a jövedékiadó-emelés, ingatlanadó)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva