Hírek

2009.06.08. 14:01

AXA: Jól tartotta magát a forint a választások után

A forint piacán nem igazán lehetett érdemi reakciót látni a hétvégi EP választásokat követően, a reggeli csekélyebb gyengülés után erősödni kezdett a forint, de az ingadozás egy százalékos sávon belül maradt.

VG Online

Még annak ellenére is igen jól tartotta magát a hazai fizetőeszköz, hogy az amerikai határidős indexek lassan, de folyamatosan egyre nagyobb mínuszt mutattak a hétfői kereskedés első óráiban. Így a markáns negatív reakció ma reggel elmaradt – írja az AXA csoport Magyarország stratégiai tanácsadója.

Orosz Dániel leszögezi: a jobboldal határozott térnyerése és győzelme nem csak hazánkra volt jellemző, a baloldal több országban is igen rosszul szerepelt. Az euroszkeptikus pártok pedig Európa szerte a várakozásokhoz képest igen jelentős arányban kerültek be az Európai Parlamentbe. A külföldi sajtó szemében így az itthoni választások nem adnak különösebb okot aggodalomra.

Mindezek ellenére tény, hogy a kormánypárt támogatottsága a választók körében jelentősen megcsappant. Egy előrehozott választás azonban csak növelné a bizonytalanságot, az ide vezető út során újra fokozottabban kezdenék beárazni a piaci szereplők a politikai kockázatokat. A kormánypártnak így, a látványos vereséget szenvedő koalíciós partnerével együtt most mint egy falankszként kell összezárnia a válságkezelő kabinet mellett, annak érdekében, hogy az EP választások utáni kritikus heteket, majd ősszel a jövő évi költségvetés tárgyalása folyamán megélénkülő nyomást elviselje.

A belpolitikai események mellett a külföldiek szemében azonban továbbra is meghatározó szerepe maradt az elmúlt napokban kiéleződött lettországi helyzetnek. Pozitív impulzusként érte a forintot, hogy Trichet után már Almunia is hangsúlyozta, hogy támogatja a rögzített lett árfolyamrendszert, így a drasztikus devizaleértékelés esélye, valamint a „fertőzés” veszélye csökkent.

Szintén fontos hangsúlyozni, hogy akárhogyan is alakuljanak a belső politikai erőviszonyok a következő hónapok során a pillanatnyilag optimista nemzetközi hangulat nagymértékben felülírja a hazai makrogazdasági vagy politikai hírfolyamot. Ha újra a pesszimizmus lenne úrrá a globális piacokon, hirtelen sokkal jobban felértékelődne minden ország specifikus esemény (legyen az politikai vagy gazdasági eredetű), ami alapján differenciálhatják, megbüntethetik vagy akár lecsatlakoztathatják az adott országot a régiós vonatról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva