Hírek

2009.06.08. 16:36

Csapdában a kínai gazdaság

A növekedéskényszer és a karbon-korlátozások szorításában vergődik Kína

VG Online

A 2011-től kezdődő, következő 5 éves fejlesztési tervében a karbongáz-terhelés fajlagos csökkentésére kell helyeznie a hangsúlyt a kínai kormánynak, ha el akarja kerülni az országok többségének szembenállását – hangoztatja jelentésében a Reuters.

Az új kurzus vállalására immár Washington is nagy erővel ösztökéli a kínai vezetést, a váltás szükségességéről a héten Pekingben tárgyaló amerikai klimatológiai kormánymegbízott – Todd Stern – is szeretné meggyőzni vendéglátóit.

A korábbi amerikai kormányzat élén, George W. Bush nagyrészt arra való hivatkozással maradt távol a kiotói éghajlatvédelmi egyezménytől, hogy a gyorsan fejlődő államok – élükön Kínával és Indiával – nem hajlandók elállni a hatalmas széndioxid-kibocsátással járó iparfejlesztési modelltől.

Ez utóbbi csoport viszont a fosszilis energiahordozók évtizedeken keresztül folytatott, féktelen felhasználását róják fel a fejlett államoknak, és az emiatt beállt utolérési kényszerre hivatkoznak.

A cikk folytatása, valamint a témával kapcsolatos háttér és további információk a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva