Hírek

2009.06.15. 18:00

„Demilitarizált palesztin állam” - Obamának tetszett Netanjahu beszéde

A zsidó telepesek szerint Netanjahu túl sokat ígért vasárnap a palesztinoknak, az egyiptomi elnök szerint azonban az izraeli kormányfő lerombolta a közel-keleti béke lehetőségét, amikor felvázolta egy demilitarizált palesztin állam lehetőségét.

VG Online

Élesen bírálták a zsidó telepesek Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, amiért a politikus vasárnap esti beszédében kifejtette, bizonyos feltételek teljesülése esetén elfogadná egy független palesztin állam megalakítását. A telepesek tanácsa arra figyelmeztetett, hogy a palesztin állam „elkerülhetetlenül felfegyverkezne”, és fenyegetést jelentene Izrael létére nézve.

Az izraeli kormányfő a Tel-Aviv melletti Bar Ilan egyetemen elmondott beszédében első alkalommal foglalt állást a független palesztin állam létrehozása mellett. Netanjahu a feltételek között említette, hogy Izrael kapjon nemzetközi biztosítékot arról, hogy az új államnak nem lesz hadserege, és a palesztinok elfogadják Izraelt a zsidó nép államaként. Kikötötte azt is, hogy a palesztin állam nem ellenőrizheti légterét, s nem köthet szövetséget sem Iránnal, sem a Teherán támogatását élvező Hezbollah libanoni síita mozgalommal.

A nemzetközi rekciókról bővebben olvashat a Világgazdaság Online oldalán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva