Hírek

2009.06.16. 13:09

Eladta a GM a Saabot

A General Motors közölte: megállapodást kötött a svéd luxusautógyártó Koenigsegg Automotive AB-val a Saab eladásáról.

AP - VG Online

A ma nyilvánosságra hozott egyezség értelmében a Saab átvételét 600 millió dollárral támogatja az Európai Befektetési Bank, az összegre a svéd állam vállal garanciát. Minden, a márkával kapcsolatos további költséget a GM és a Koenigsegg áll – jelenti az AP.

Az ügylet – amely a GM Europe elnöke szerint egy lépés a konszern újrafeltalálásának folyamatában – várhatóan a harmadik negyedév végén zárul le. Carl-Peter Forster leszögezte: az innovációt, üzleti érzéket és pénzügyi erőt kombináló Koenigsegg befektetése lehetővé teszi, hogy a Saab megerősödve kerüljön ki a folyamatból.

A GM zürichi szóvivőjének bejelentése szerint egyelőre nem született hivatalos bejelentés az árról, mint hogy előzetes megállapodásról van szó. A Koenigsegg Automotive AB hétfőn leadott cégbírósági dokumentumai szerint a vállalat a Saab felvásárlását követően Koenigsegg Group néven  új formában folytatja tevékenységét.

A Saab február huszadikán kért csődvédelmet, a cég április közlése szerint húsz aktívan érdeklődő befektető jelentkezett érte.

A csődeljárás megkezdését követően a vállalat leállította a trollhattani gyár termelését. A márka megmentésére megmozdult a svéd közvélemény: négy nap alatt több mint 10 ezren regisztráltak a február 22-én létrehozott rescue-saab.com honlapon. A Saab tulajdonosok közösségi honlapjain "Vorte for Saab!", és "Saab, we can belive in!" bannerek keringenek és már kapható "Save Our Saab" póló is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva