Hírek

2009.06.17. 10:31

Észak-Korea lépett: leszívta külföldi bankszámláit

Szerdai dél-koreai sajtójelentések szerint Észak-Korea - válaszlépésként az ENSZ-szankciókra - kiürítette külföldi bankszámláit, szinte az összes olyan pénzét leemelte, amelyet más országban tároltak.

FH - hirado.hu - VG Online

A kommunista ország atomkísérleteit követő új kereskedelmi- és pénzügyi ENSZ-szankciók bevezetése után döntött így, attól tartva, hamarosan befagyasztják a külföldi számlákon tartott pénzeit - írja a Független Hírügynökség alapján a hirado.hu.

Az Egyesült Államoknak korábban, 2005-ben már sikerült teljesen befagyasztania Phenjan nemzetközi bankügyleteit. Akkor - pénzmosás és illegális tranzakciók vádjával - feketelistára tette a makaói Banco Delta Asia nevű pénzintézetet.

Dél-Korea múlt héten, még a korlátozások kihirdetése előtt egy listát adott át az Egyesült Államoknak. Ezen kínai, svájci és más bank szerepeltek, amelyekben az észak-koreaiak számlákat vezetnek, összesen 10-20 pénzintézetről van szó.

Észak-Korea pár hónappal ezelőtt bejelentette: bojkottálja a hatoldalú tárgyalásokat és visszaállítja nukleáris létesítményeinek működőképességét, hogy így tiltakozzon az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva