Hírek

2009.06.18. 09:31

Gondok a PSZÁF-nál – Elégedetlen a felügyelet működésével a tárca

Drasztikusan átalakulhat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletére (PSZÁF) vonatkozó szabályozás: egy a Világgazdaság birtokába került munkaanyag szerint ugyanis az intézményért felelős pénzügyi tárca számos területen elégedetlen a felügyelet működésével.

VG

A dokumentum több ponton is rávilágít arra, hogy a PSZÁF túl lassan reagált bizonyos piaci jelenségekre: így például régóta utalnak jelek az ingatlanfejlesztési projektek, a kkv- és vállalati hitelezés kockázatainak növekedésére, a felügyelet a válság előtt mégsem tett semmit annak érdekében, hogy a bankok a túlzott kockázatvállalást megelőzzék.

Hasonló a helyzet a devizahiteleknél, amelyeknél bár a PSZÁF felhívta a figyelmet a kockázatokra, konkrétan nem tett semmit, s nem is lépett fel a bankokkal szemben. (Jelentős szakmai hibaként értékeli emellett a dokumentum, hogy pont 2007-ben – amikor már látszott, hogy a devizaalapú jelzálog-hitelezés a túlzott kockázatviselés irányába megy – hirdette meg a PSZÁF, hogy csak akkor megy helyszíni vizsgálatra, ha „nyilvánvalóan baj van”.)

A cikk itt nem ért még véget, lapozzon!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva