Hírek

2009.06.10. 10:30

Ilyen még nem volt - Csökkent a mobilelőfizetések száma

A mobiltelefon-előfizetések száma 2009 első negyedévében 112 ezerrel csökkent, így március végén 12,1 millió volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

MTI Eco

A szolgáltatás megjelenése óta először történt visszaesés a mobiltelefon-előfizetések számában. Az előfizetéseken belül a havidíjas csoport nagysága nőtt, de kevesebbel, mint amennyivel a feltöltőkártyásé csökkent. Ugyanakkor az előző év azonos időpontjához képest az állomány 881 ezerrel, 8 százalékkal lett magasabb.

A feltöltőkártyás előfizetések száma egy év alatt 348 ezerrel emelkedett, részarányuk tovább csökkent. A negyedév végén 100 lakosra 121 mobil-előfizetés jutott, elterjedtségi mutatója négyszer akkora, mint a vezetékes kategóriáé. A mobilhálózatban a negyedév folyamán 2 százalékkal több hívást kezdeményeztek, mint az egy évvel korábbi időszakban, eközben 9 százalékkal emelkedett a mobiltelefonálással töltött összes percidő. Egy előfizetésre átlagosan 333 percnyi beszélgetés jutott, egy hívás átlagos hossza pedig 2,2 perc volt.

Bár egyre több kábeltévé-, illetve internetszolgáltató kínál vezetékes vonalat és hívásszolgáltatást, 2009 márciusának végén - előzetes adatok szerint - az egy évvel korábbinál 154 ezerrel kevesebb, 3,1 millió vezetékes fővonal volt üzemben. A 2008 december végi adatokhoz képest 7 ezres csökkenést regisztráltak a vezetékes vonalak számában. A 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma az időszak végén 31 volt. Az összes telefonbeszélgetésre fordított idő 73 százalékát mobilkészülékekről indított hívások tették ki.

A cikk folytatása, valamint a témával kapcsolatos háttér és további információk a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva