Hírek

2009.06.03. 08:46

„Kerüljenek ki a cafeteriából az önkéntes pénztárak”

Az önkéntes pénztári szektor 21 százalékát tömörítő független és munkáltatói önkéntes pénztárak és szövetségeik elfogadhatatlannak tartják a kormány elképzelését, mely szerint a munkáltatói hozzájárulást 2010 januárjától külön adó sújtaná - áll a szövetségek szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

VG Online

Saját számításaik szerint a tervezett szigorítások hatályba lépésével a munkáltatók háromnegyed része felfüggesztené az önkéntes pénztárakba teljesített eddigi befizetést. Ez azt jelentené, hogy a szektor 150 milliárd forintra tehető éves bevétele jövőre 40 milliárdra zsugorodna.

Mindemellett szerintük a tervezett szigorítás a költségvetés számára maximum 10 milliárd forint adóbevételt jelenthetne.

"A pénztártagok és Magyarország érdekeit szem előtt tartva azt javasoljuk, hogy a hosszú távú megtakarításon alapuló önkéntes pénztár kerüljön ki a cafeteria elemei közül. Meggyőződésünk, hogy az öngondoskodás legnagyobb intézményének nincs helye a munkavállalókat megillető, bankjegyként funkcionáló kényelmi juttatások között" - írják.

Az adótörvények tárgyalása során fenntartanák az önkéntes pénztárakra vonatkozó szabályokat, mai formájukban (nyugdíjpénztár esetében dolgozónként havi 30 ezer forint, egészségpénztár esetében havi 20 ezer forint).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva