2009.06.17. 11:33
Kezdődik a szezon – Lesz-e idén dinnyeháború?
Dinnyéből az aszály és a tavalyi botrányok miatt a szokottnál kevesebb lesz a termés idén, viszont az nagyon ízletesnek ígérkezik. A termelők ezúttal ügyelnek arra, nehogy a feketézők elrontsák a dinnyeszezont.
A héten elkezdődött a hazai dinnyeszezon. Lipták László medgyesegyházi dinnyés szerint a termelők tanultak az elmúlt két év fiaskóiból, amikor neppereknek adták az éretlen termést, akik - az évek alatt jól bejáratott - német és skandináv piacokon próbálták eladni a még belül is zöld árut. A csalásra ugyan hamar fény derült, de így is komolyan megtépázta a magyar termék hírnevét - a renoméját csak a nyár vége felé tudták úgy-ahogy helyreállítani – írja a Népszabadság.
Az idei első dinnyéket itthon árusítják, de idővel beindul az export is, amikor majd kamionszám lehet szedni a termést. - A szárazság miatt idén ugyan kevesebb lesz a dinnye, de a melegben jó édesre érik - ígérte a termelő. Csányban, illetve a hevesi tájkörzetben a szokásosnál harmadával kisebb területen érik a dinnye. Simon Attila gazdálkodó elmondta: nem siettetik a szezont, mert az üzletekben még mindig megtalálhatók az - egyre olcsóbb - mediterrán dinnyék.
A termelők idén a hazai piac békéjének biztosítását a Magyar Dinnye Szövetségtől (MDSZ) várják. Az évekig tartó előkészítés után, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) segítségével megalakult szövetség az öt termőtájon dolgozó 33 alapító hozta létre. Mártonffy Béla, a FruitVeb ügyvezető igazgatója szerint ezzel megteremtődött a hazai dinnye márkázásának lehetősége.
A hazai és az exportpiacokon is előnyt jelentő márkajelet csak ellenőrzött körülmények között, nyomon követhető módon nevelt, jó minőségű magyar dinnye viselheti, és azt a most megalakult szövetség ítélheti oda. A FruitVeB megtisztítaná a piacot: javaslatuk szerint csak a legálisan dolgozó, dinnyefölddel is rendelkező gazda árusíthatna dinnyét.