Hírek

2009.06.07. 15:56

Lazulhat a Malév orosz kapcsolata

A fronton és a hátországban is változásokra kell felkészülnie a Malév vezetésének, miután a hét végén mindkét vonalon a működést elbizonytalanító események-hírek befolyásolták a munkát. A pilóták szombaton sztrájkkal fenyegetőzve ültek a tárgyalóasztalhoz, a tulajdonosi körben pedig egyelőre nem cáfolták, hogy a kisebbségi pakettet birtokló orosz bank esetleg kiszállna a cégből.

Mester Nándor

Óvári Tamás, a Hunalpa – Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének elnöke tiltakozott a bejelentett elbocsátások módja miatt, ellenzi, hogy a legtapasztaltabb, a legrégebben a Malévnél dolgozókat küldenék el. Szerinte elfogadhatatlan, hogy a Malév külsős cégen keresztül, jövedelmük töredékéért próbál pilótákat alkalmazni. Eddig 28 új pilótát szerződtettek külsős cégtől, és további hat érkezése várható – idézte a képviselőt a Magyar Hírlap. A hét közepén megerősítette a külsős toborzást Martin Gauss új vezérigazgató is.

A sztrájkfenyegetés közepette a kereskedelmi szálak után a tulajdonosi kapcsolatrendszerben is jelentős lazulás, sőt akár fordulat is beállhat a Malév és az orosz partnerek között. Az Aeroflot ugyanis – orosz sajtóhírek szerint – azt javasolta a magyar céget finanszírozó Vnyesekonombanknak (VEB), hogy adja el 49 százalékos tulajdonrészét a Malév főtulajdonosának számító AirBridge Zrt.-ben. Ugyanakkor Leonov Péter volt Malév-vezérigazgató, akit a napokban visszavettek az igazgatóságba, lapunknak a hét végén azt mondta: ez csupán találgatás, nincs semmiféle banki döntés.

Anatolij Ballo, a bank alelnöke, egyben a Malév elnöke mindamellett már márciusban nem stratégiai érdekeltségnek nevezte a pakett tulajdonlását. Költő Magdolna, az AirBridge főtulajdonosa lapunknak a hét végén azt mondta: szerinte a bank álláspontja vélhetően csak a június 29-ére összehívandó rendkívüli közgyűlésen derül ki. Addig csak az biztos, hogy a jövő héten a felügyelőbizottság megfogalmazza a tavalyi üzleti teljesítménnyel kapcsolatos véleményét, az összes tulajdonos a közgyűlésen ismerheti meg a végleges számokat. Jogi szempontból fontos, hogy neki nincs elővásárlási joga. Arra kitérő választ adott, hogy megvásárolná-e a pakettet.

A cikk folytatása, valamint a témával kapcsolatos háttér és további információk a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva