Hírek

2009.06.22. 09:38

Ma alakulhat át az adócsomag

Miközben a javarészt 2010 elejétől hatályba lépő módosításokról szóló adócsomag zárószavazására csak a jövő héten kerül sor, már ma, hétfőn kiderülhet, milyen jogszabályváltozásokra készülhetünk jövőre. A honatyák ugyanis ma szavaznak az adócsomaghoz kapcsolódó módosító javaslatokról.

VG

Mivel a helyi iparűzési adó (hipa) beszedése jövőre az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) hatáskörébe kerül, az utóbbi hetekben a települési önkormányzatok hevesen bírálták az ezzel kapcsolatos kormányzati terveket.

Ennek eredményeképpen született meg az az előzetes jelzések szerint a kormány támogatását is élvező javaslat, amely szerint az önkormányzatok a hipát érintő részletfizetési, halasztási és mérséklési kérelmek tekintetében önálló döntési jogkörrel rendelkeznének 2010-től is. A jogszabályok közé kerülhet az is, hogy az adózó tényleges teljesítésétől függetlenül az önkormányzatok esedékességig megkapják az adó, az adóelőleg vagy az előleg-kiegészítés összegét.

A javaslatok között szerepel, hogy az idén még minden külföldről származó osztalékjövedelem, vállalkozásból kivont jövedelem után egységesen 10 százalékos adó fizetendő, egy másik módosítás ugyanakkor 2010-től „leszabályozza” az osztalék vagy a tagi részesedésre arányosan számított adózott eredmény címén felvehető összeget.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva