Hírek

2009.06.22. 17:40

Magyarország saját hatáskörben döntene a génkezelt növényekről

Tizenegy EU-tagállam – közöttük Magyarország – szeretné saját hatáskörben eldönteni, hogy engedélyezi-e a területén génkezelt növények termesztését.

VG Online

Az érintett kormányok az e hét csütörtökön Luxembourgban tartandó környezetvédelmi miniszterek tanácskozásán szeretnék felvetni az elképzelést. A Reuters úgy tudja, hogy az Európai Bizottság körein belül is vita kezdődik a kérdésről, amelynek során a testület áttekint két fontos biotechnikai ügyet: a génkezelt termékek termesztésének és a bevitelének engedélyezését.

Az EU egységes belső piaci rendtartása szerint génkezelt termékek bevitele és termesztése – elvileg – az összes tagállamra érvényes, és 10 évre szóló engedélyek szerint folytatható, ami alól csak néhány esetben adható mentesség. A termesztést illetően eddig egyetlen növényféleség, a Monsanto cég által kifejlesztett kukorica esetében adtak ki általános engedélyt. Tizenegy tagállam (Magyarországon kívül Ausztria, Bulgária, Ciprus, Görögország, Írország, Lettország, Litvánia, Málta, Szlovénia és Hollandia) azonban azt szeretné, hogy az egyes terményféleségek termesztésre helyi mérlegelés alapján lehessen jóváhagyást adni.

Az egyéni mérlegelés esélyeiről és a lakosság hozzáállásáról bővebben olvashat a Világgazdaság Online oldalán!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva