Hírek

2009.06.08. 18:47

Meghalt a legrégebb óta hatalmon levő afrikai vezető

Korábbi, ellentmondásos értesülések után végül megerősítették: 73 éves korában elhunyt Omar Bongo, Gabon elnöke. Ő volt a legrégebb óta hatalmon lévő afrikai vezető.

BBC - VG Online

Bongo 1967 óta vezette Gabont. Első bejelentések szerint 30 napos országos gyász követi halálát - tudósít a BBC. Az alkotmány szerint 45 napon belül kerül sor újabb választásokra; az elnöki posztot addigis várhatóan Bongo szövetségese, Rose Francine Rogombe veszi át.

Az ellenzéki pártok azonban félnek, hogy az elhunyt elnök fia - a jelenlegi hadügyminiszter - akár a választások megkerülésének árán is hatalomra kíván jutni.

Bongo május óta egy barcelonai klinikán feküdt, és a hivatalos bejelentés szerint ma dél körül, szívinfarktusban halt meg. Más hírek szerint rákos megbetegedése volt.

Eközben Franciaországban - a kongói és az egyenlítői guineai vezetővel együtt - korrupciós vádakkal próbálták bíróság elé vinni. Az ország ugyanis jelentős olajkészlettel rendelkezik; a bírák pedig kérdőre vonták, elnöki fizetéséből hogyan telhetett neki jelentős tulajdonaira.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva