Hírek

2009.06.18. 13:29

Nagy a tét a hétvégi kajak-kenu HP Kupán

Két héttel a Mol Világkupa után ismét Szegedre figyel a hazai sportélet, hiszen péntektől vasárnapig a Maty-éren rendezik meg a kajakosok és kenusok idei első válogatóját, a HP Kupát, amely az olimpiai távú egyes és páros számok esetében egyaránt kvalifikál a jövő heti, brandenburgi Európa-bajnokságra és az augusztusi, dartmouth-i vb-re.

MTI

A Storcz Botond szövetségi kapitány által meghirdetett szabályok szerint a versenyzők az ötkarikás távokon egyetlen számot vállalhatnak - különösen igaz ez az egy hét múlva kezdődő németországi kontinensviadalra, amelyen meglehetősen szoros lesz az időrend. A nők esetében ráadásul egy napon rendezik meg az olimpiai távú döntőket, amely kizárja azt, hogy egy sportoló duplázzon, netán triplázzon, vagyis az egyes mellett párosban és/vagy négyesben is hajóba üljön.

"Az Eb-n nagyon sűrű lesz a program, mindössze huszonkét perc lesz a finálék között, így egyáltalán nem engedélyezhető a duplázás. Vagyis: a nőknél, ha esetleg Kovács Katalin nyeri az egyest, le kell mondania a párosról és a négyesről, ugyanez igaz Benedek Dalma és a többiek esetében is" - magyarázta a szövetség honlapján a kapitány. "A világbajnokságon némileg más lesz a kép, hiszen a női K-4 500 méter döntőjét az ezres finálék napján rendezik meg, így Dartmouth-ban az egyestől és a párostól függetlenül be lehet kerülni a csapathajóba is."
A szakvezető az Eb után jelöli ki azt a négyest, amely a kontinensviadal után két héttel sorra kerülő második válogatón megméretteti magát más csapathajókkal.

"Amelyik hajó megnyeri a második válogatót, az képviselheti a magyar színeket az augusztusi világbajnokságon" - fogalmazott.
A második válogatón - mivel az ötkarikás távokon ezen a hétvégén lezárul majd az Eb- és vb-kvalifikáció - csak a nem olimpiai távokon, és a már említett négyesekben teszik vízre a hajóikat a versenyzők.

A hétvégi HP Kupán természetesen a sprint távon is összecsapnak a versenyzők, amelynek azért is van különleges jelentősége, mert az idei Európa-bajnokságon rendeznek először váltóversenyeket.

"A váltókra a kétszáz egyes eredményei válogatnak - mondta Storcz. "Ugyanakkor ezen szám esetében előfordulhat, hogy menedzselési céllal belenyúlok a váltócsapat összetételébe. Szeretném ugyanis, hogy tehetséges fiatalok vagy olyan versenyzők is szerephez jussanak majd az Európa-bajnokságon, akik a válogató során jól teljesítettek, ám épphogy lecsúsztak az olimpiai távú részvételekről."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva