Hírek

2009.06.18. 07:07

Nem újítják meg a kincstárjegyeket

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a harmadik negyedévre vonatkozó állampapír-kibocsátási terve szerint a piacon levő diszkontkincstárjegyeket sem újítaná meg, a 945 milliárd forintnyi lejárattal szemben csak 760 milliárdnyi kibocsátás áll - ismerteti csütörtöki számában a Napi Gazdaság.

MTI Eco

Hasonló a helyzet az államkötvények esetében: 461 milliárdos lejárat mellett 105 milliárdnyi értékű friss sorozat piacra dobását tervezik, ez nagyjából a mostani kéthetenkénti 15-15 milliárdos mennyiségnek felel meg.

A tervben szereplő adatok alapján 1.480 milliárdnyi lejárattal szemben 938 milliárdnyi kibocsátás áll, így várhatóan 542 milliárddal csökken a forintban kibocsátott állampapír-állomány, nyilván külföldi hitelek és az esetleges devizakibocsátások terhére - írja a lap, hozzátéve, hogy a most folyó negyedévre még csak 488 milliárdnyi mérséklődést terveztek.

Megjegyzik, hogy ezekben a kalkulációkban több fontos tétel nem szerepel: a mostanában eléggé gyakori és nagy értékű kötvény-visszavásárlási aukciók várható értéke, a postákon kapható lakossági papírok és a május 18-a óta a kincstárnál forgalmazott Prémium Államkötvény sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva