Hírek

2009.06.28. 16:03

Siófokon felébredt rockandrollia

Rock and roll bulira készült Siófok szombat este, de a könnyűzenei egyvelegben az ős alapok a hangszerekben maradtak. A magyar könnyűzene tizenkettő plusz egy formációja alaposan átgyúrta a Hungária slágereit. Az új bandák főhajtással nyomták a régi figurát a Coke Club homokján.

Sonline - Vízisikló

Az MTV magyarországi zenecsatornája az idén másodszor fogott bele a tavaly nagy sikerre vitt Icon sorozatba a Coke Clubbal közösen. Elsőként a magyar rock and roll úttörőinek, a Hungária együttesnek szerveztek szombaton – a klub hivatalos nyitónapján – könnyűzenei tisztelgést.
Kezdetben úgy tűnt, hogy a balatoni időjárás megtréfálja a komplexitása miatt esőnap nélkül kitalált produkciót, hiszen egy órával a kezdés előtt dézsaöntés-szerű zivatar zúdult a gomolygó felhők közül Siófokra. A szervezők ennek ellenére bizakodóan várták a csendesedést, mert meteorológiai segítőik, este kilencre megfelelő körülményeket ígértek. A közönség ekkor még tenyérnyi területen zsúfolódott össze a féltetők alatt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hungária
[/caption]

Az együttes tagjai (Dolly; Fekete Gyula alias Szaxi Maxi; Fenyő Miklós; Kékes Zoltán; Novai Gábor; Szikora Róbert) viszonylagos nyugodtsággal figyelte azt a lehetőséget, hogy a Hungária életműve előtti tisztelgés átázós, hideg, negatív élményként vonul majd be a könnyűzene történetébe. „Örökké nem eshet” – idézte a dark műfaj klasszikusát a Holló című filmből az egyik szervező bizakodva, majd miután kilépett az eresz alól meg is lepődött, hogy a zivatarfelhők bomlásában megpillanthatta a reménykeltő kékséget. Öt perc múlva pedig már csak vizes térkő emlékeztetett arra, hogy a klub nyitónapján rettegni kellett az elemektől.

A két színpadon lebonyolított koncert mégsem kezdődött el időben, mert a sajtó bizony rájárt a régen látott kedvencekre. A stábok libasorban váltogatták egymást jó háromnegyed órát a meghirdetett időpont után is, de ez az idő legalább alkalmas volt arra, hogy az időjárás miatt elriadt közönség visszatérjen.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Csikidam
[/caption]

- Azt hiszen nagy bajban lennének a zenészek, ha ugyanúgy akarnák eljátszani a dalokat, ahogyan mi tettük – vitte a szót Fenyő Miklós, a Hungária alapítója, amikor arról faggatták, mire számít este. - Így talán valamivel könnyebb, mert a feldolgozásba sok minden belefér – tette hozzá, miközben a zenekar hevesen támogatta a megállapítást. Még a kezdés előtt kiderült egy kis elbátortalanítási funkciót is közvetítve, hogy Fenyő Miklós kifejezetten nem szereti, ha valaki belenyúl a dalszövegekbe.



- Erre mondhatni, háklis vagyok. Át lehet írni, de ahhoz tehetség is kell, és csak úgy érdemes, ha valami pluszt hozzá lehet tenni. Jobban örülök, ha nem próbálkoznak ilyesmivel – magyarázta őszintén, majd kikerülve a kamerákat inkább cigarettára gyújtott. Természetesen a zenekaron belüli enyhe feszültség Siófokon is lecsapódott. Szikora Robi – mint ahogyan korábban azt ígérte, külön az alkalomra készíttetett kockás öltönyben és napszemüvegben jelent meg. A piros oldalbetét csak feldobta a kompozíciót, de Fenyő Miklós nem hagyta megjegyzés nélkül. A Hungária utáni R-Go atyja Angliából hozatta az egyébként tetszetős darabot, de Fenyőnek nem tetszett.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] FSCO
[/caption]

- Azt mondtam neki az öltözőben, hogy ennyi pénzért, amennyiért vett, ruhát is kaphatott volna – került hirtelen tizenkét stáb szalagjára a pikírt megjegyzés, amit Robi végül is nyugodtan tűrt annak ellenére, hogy ő hozta fel a témát.

Az est két házigazdája a Jancsó Miklós filmjeiből jól ismert Kapa-Pepe páros nagyjából háromnegyed tízkor kapta meg szót. A két színművész, a legendás Mucsi Zoltán – Scherer Péter duó szmokingban kezdte el a konferálást. Akik nem ismerték őket, azoknak elsőre talán kissé furcsa volt a sok agresszív „nem hallom”, de a filmrajongók csak mosolyogtak, és már az elejétől az összekötő új poénjait várták.

Egy kis helikopteres bemutató – légcsavaros marketing led-feliratokkal – után Zséda (Zsédenyi Adrienn) kapott lehetőséget. Az Eszelős szerelem, könnyed andalgását alapjain zavarta a még a klub felett kőröző propelleres, de legalább a második dalra kitisztultak a körülmények. Zsédától teljesen szokatlan volt a zúzós pörgés, de a Meghalok, hogyha rám nézel egészen új interpretációt kapott így, másrész a visszafogottságáról is híres énekesnőnek kifejezetten jól is állt a rockos hevület.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Zorall
[/caption]

Folytatás és képgaléria

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva