Hírek

2009.06.02. 11:45

Szégyen? - Kitették a Dow kosarából a GM-et és a Citit

Történelmi jelentőségű, szomorú pillanatot élt át a Wall Street: a Dow Jones & Co a várakozásoknak megfelelően közölte: kiteszi az irányadónak tekintett Dow Jones indexből az autógyártó óriást és a nehézségekkel küzdő pénzintézetet.

Reuters - VG Online

A Dow Jones vállalat bejelentése szerint a Cisco Systems informatikai vállalat lép a General Motors helyére, a Citigroupot pedig a biztosításokra szakosodó Travelers Co cseréli a Dow Jones industrial average-ben – jelenti a Reuters. A GM a tegnap bejelentett csődvédelem kapcsán esett ki a Dow által kiválasztott döntő jelentőségű vállalatok köréből, a Citigroupból pedig jelentős tulajdonrészt szerzett az állam, ez indokolta a megszégyenülésnek is tekinthető eseményt.

A GM így 83 év után kiesett a harminc legjelentősebb blue chipek köréből. Az autógyártó óriásnál csak a General Electric tudhat hosszabb tőzsdei múltat maga mögött (a céget 1896 óta jegyzi a Dow). A General Motorsnak emellett a másik "elitklubtól", az S&P 500-tól is búcsúznia kell. Az azt létrehozó Standard & Poor’s közlése szerint a GM a keddi kereskedés nap végén kikerül az indexből.

A Dow Jones Indexes ügyvezető igazgatója szerint megfelelő döntés volt a GM-et a Ciscóra cserélni a listán, hiszen utóbbi vállalat az informatika világában éppúgy hozzájárul a jövő alakításához a 21. században, mint az autógyárak tették a 20. században. Az 1984-ben alapított Cisco Systemsszel ötre emelkedett az indexben szereplő információtechnológiai cégek száma, tovább növelve a szektor jelentőségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva