Hírek

2009.06.16. 10:19

Szuhoj Superjeteket vásárolna a Malév - De miből?

Nagyot álmodott a Malév új vezetése. Ennek jeleként a hétfőn kezdődött párizsi légishow-n nem kevesebb mint harminc Szuhoj Superjet 100-as (SSJ100) repülőgép megrendeléséről írt alá szándéknyilatkozatot Martin Gauss vezérigazgató és Alessandro Franzoni, a Superjet International vezérigazgatója.

VG

Ha tényleg leszállítják a járműveket, a teljes beszerzés értéke több mint egymilliárd dollár lesz. Ez lehet az idei légiszalon egyik legnagyobb egyösszegű megrendelése.

Egyelőre nem tudni, milyen forrásból fedezi a társaság a beszerzést. A magyar cég első embere lapunknak azt mondta: most kezdik a tárgyalásokat, vélhetően nem egyetlen bank fogja finanszírozni a többéves tranzakciót.

A mostani bejelentés azért is figyelemre méltó, mert nem illik abba a korábban hangoztatott maléves álláspontba, hogy ha lehet, minél kevesebb típusból álljon a társaság flottája, mert így sokat megtakaríthatnak a karbantartáson, és az alkatrészbeszerzések is kevesebbe kerülhetnek.

A Malév a tavalyi, londoni show-n 8+4 Q400-as vételéről írt alá szándéknyilatkozatot, a megrendelés értékét akkor összesen 226 millió dollárban határozták meg.

 Négy darab hatéves használt, négy új, valamint 2013-as szállítással opcionálisan további négy új gépről volt szó. „A Q400-as repülőgépeket a Malév fokozatosan állítja be a négy 50 személyes CRJ200-as, valamint a 2009-től fokozatosan kivonásra kerülő öt 72 személyes F70-es repülőgépek helyére.

A légiközlekedési iparágat globálisan sújtó magas kerozinárak mellett a Q400-asok fogyasztási tulajdonságai, környezetkímélő üzemelése elősegíti majd a Malév hatékony működését” – mondta akkor az idén leváltott Leonov Péter vezérigazgató.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva