Hírek

2009.06.04. 11:14

Vajon melyik lehet a legbankárellenesebb nemzet?

A közvélemény szerint a bankárok és Amerika felelős azért, hogy most itt tartunk - derül ki az Ipsos és a Reuters közös nemzetközi felméréséből. A válság a háztartások 73 százalékát késztette kiadásainak visszafogására. A legtöbben a szórakozáson, a nyaraláson és a luxuskiadásokon spórolnak.

Népszabadság

A felelősség megítélése egyértelmű: a gazdasági-pénzügyi világválság kirobbanásában a főszerepet a bankárok játszották, a megkérdezettek 40 százaléka vélekedett így. Magyarország e téren a "legbankárellenesebb", nálunk 65 százalék varrja a nyakukba a válságot. Globálisan 48 százalék azok aránya, akik a Bush- vagy az Obama-, vagy egyáltalán az amerikai kormányt, vagy mindhármat egyszerre tartják felelősnek a krízishelyzetért - szűrhető le az Ipsos és a Reuters közös, reprezentatív felméréséből, amelyben a világ GDP-jének 75 százalékát adó 23 ország - köztünk hazánk - ezer-ezer lakosát kérdezték meg – idézi a tanulmányt a Népszabadság.

Feltétlen optimizmus a válaszolók 29 százalékát jellemzi, ők saját országuk gazdasági helyzetét jónak vagy nagyon jónak ítélik. Arányuk csökkenése másfél éves zuhanás után végre megállt. Európában derűlátásban a lengyelek (46 százalék) járnak az élen, a hollandok (45) és a svédek (39) előtt, míg a legelkeseredettebbek a britek (8 százalék) és a spanyolok (10).

A cikk folytatása, valamint a témával kapcsolatos háttér és további információk a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva