Hírek

2009.06.18. 15:54

Várni kell a kamatcsökkentésre

Még mélyebb recessziót, magasabb idei inflációt jósolnak a Reuters által megkérdezett elemzők, kamatvágással nem számolnak rövid távon.

VG Online - BD

Nem várnak változást a jegybanki alapkamatban jövő hétfőre a magyar piacokkal foglalkozó elemzők. Az esedékes vágás egyre csak tolódik, amit az egyre magasabb inflációs várakozások is magyaráznak. A vártnál valamivel kevésbé gyenge első negyedévi számok ellenére is fokozódott a gazdasági elemzők borúlátása. Már 6,2 százalékos GDP-csökkenést várnak az idei évre, ami 0,2 százalékponttal alacsonyabb, mint az egy hónappal ezelőtti jóslatuk – derült ki a Reuters legfrissebb felméréséből.

A 2010-es folyamatok esetében még nagyobbat módosítottak: stagnálás helyett már 0,7 százalékos további zsugorodást valószínűsít átlagban a 27 válaszadó. A számokból az tűnik ki, hogy a mély recesszióval járó első idei fél év után némi javulásra számítanak, azonban a második negyedévre még 7 százalékos gazdasági visszaesést jósolnak. Az első negyedévi tényadatot nemrég módosította lefelé a KSH, ez megmagyarázhat valamennyit a növekvő pesszimizmusból. Többen azonban még a 6,1 százalékos teljesítménycsökkenésnél is nagyobbat valószínűsítettek előzetesen.

A kedvezőtlen májusi inflációs adat megmutatkozott a pénzromlási előrejelzéseken. Az előző hónaphoz képest fél százalékponttal emeltek az idei és 0,1 százalékponttal a jövő évi átlagos áremelkedési prognózison a szakértők. Szerintük 5 százalék feletti drágulási ütem valószínű 2009-ben, míg jövőre 4,4 százalékra mérséklődhet az. Az idén decemberre vonatkozó drágulási ütemet már 8 százalék felett várják, de a jövő havi áfa- és jövedékiadó-emelés hatásának kifutásával jövő év végére ismét teljesülhet a jegybank 3 százalékos célja.

A költségvetési hiány terén a kormány céljának a teljesülésével számolnak a szakértők, azaz idén 3,9, jövőre 3,8 százalékos GDP-arányos deficitet várnak, csakúgy mint májusban. A folyó fizetési mérleg egyenlegében továbbra is óriási javulást valószínűsítenek: a hiány majdnem a tavalyinak a fele, 4 milliárd euró lehet 2009 és 2010 során is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva