Hírek

2009.06.08. 14:04

Viharkár Szabolcsban - Új összesítés: 3.593 ház rongálódott meg

A legújabb összesítés szerint 3.593 ház rongálódott meg a vasárnapi viharban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte Pernyák Sándor ezredes, a régió katasztrófavédelmi igazgatóságának vezetője a térségi védelmi bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón hétfőn Nyíregyházán.

baon.hu - MTI

A károsodott épületek zöme magántulajdonú, de megrongált a vihar 66 önkormányzati és 2 egyházi létesítményt is - mondta a katasztrófavédelmi szervezet igazgatója - írta a baon.hu az MTI híre alapján.

Hozzátette: a vihar által sújtott települések száma a legfrissebb összesítés szerint 27, jelenleg 300 hivatásos és önkéntes tűzoltó, valamint számos helyi lakos segít lefóliázni a megrongált tetejű házakat. (A hajnali összesítés még 26 településről és több mint 3500 károsodott ingatlanról szólt.)

Seszták Oszkár, a megyei védelmi bizottság és az önkormányzat elnöke elmondta: a testület hétfőn úgy határozott, hogy kéri a kormányközi koordinációs bizottságtól a kárenyhítési lehetőség kidolgozását és a minél gyorsabb anyagi segítségnyújtást.

Az épületkárok pontosítására a szabolcsi védelmi bizottság szakértők felkérését tartja indokoltnak, míg a mezőgazdasági ültetvényekben esett kár összesítését a térségi szakigazgatási szervezettől várja. Seszták Oszkár hangsúlyozta: a helyreállítás során keletkező veszélyes anyagok - tetőcserepek, palák, fóliák - elhelyezésére a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi felügyelőséget kérték fel, s egyben kormányzati segítséget is indokoltnak tartanak, mivel ilyen telephely jelenleg nincs a Nyírségben, s a szervezett szállítás költségeit a károsultak aligha tudják majd kifizetni.

Tatár Attila altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi  Igazgatóság főigazgatója is részt vett a szabolcsi védelmi bizottság  ülésén, s a sajtótájékoztatón közölte: minden erőt és eszközt  mozgósítottak a térségben a károsodott épületek ideiglenes  lefedéséhez, Szabolcs mellett a szomszédos megyékben is. A költségekhez a vis maior alapban rendelkezésre állnak a források, s a keret az önkormányzati károk enyhítésére is lehetőséget teremt - jegyezte meg.

Az altábornagy egyúttal elismerését fejezte ki a munkálatokban részt vevőknek. A sajtótájékoztatón az MTI kérdésére a főigazgató elmondta: a  legnagyobb viharkárt szenvedett Nyírbogdány esetében sem áll fenn a  "katasztrófa sújtotta település" kihirdetése, mivel az 1999-es kormányrendelet erre nem teremt módot, ahhoz ugyanis hiányoznak az  előírt feltételek.

Seszták Oszkár hozzáfűzte: elvileg a helyi polgármester kezdeményezésére születhet ilyen kormányzati döntés, de az nem feltétele a központi kárenyhítési támogatásnak, amit kérnek és remélnek, méghozzá a lehető leggyorsabban, mivel "ebben az esetben különösen igaz, hogy kétszer ad, aki gyorsan ad".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva