Hírek

2009.07.01. 08:46

1995 óta nem volt ilyen: nettó hitelező Magyarország

Nagymértékben javult az ország külső egyensúlya; a szakértőket a változás iránya nem, csak a mértéke lepte meg. Másfél évtized után többlettel zárt a folyó fizetési és a tőkemérleg. A nettó államadósság így hosszú idő után csökkenni tudott.

VG

Az első negyedévben a külfölddel szemben fennálló finanszírozási képesség (a folyó fizetési és a tőkemérleg együttes egyenlege) 272 millió euró volt – közölték a Magyar Nemzeti Banknál, hozzátéve: 1995 óta nem volt arra példa, hogy ez a mutató pozitív előjelű legyen.

Az alulról számított (vagyis a pénzügyi számlákból kalkulált) finanszírozási képesség is pozitív lett, bár nem érte el a 100 millió eurót. Az első negyedéves bevételi többlet mögött egyrészt a csökkenő gazdasági teljesítmény mellett javuló egyenlegű reálgazdasági és jövedelemmérlegek, másrészt pedig a kiemelkedő mértékű EU-transzferek állnak. A közösségtől kapott több mint 1,1 milliárd euróból 244 millió volt a folyó tétel, 862 millió pedig a tőke.

A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási igény 1078 millió euró, a GDP 4,8 százaléka volt, ez az előző negyedévhez képest 1,8 százalékpontos javulást jelent. A folyó fizetési mérleg hiánya 2009 első három hónapjában a szezonális hatásokat kiszűrve 1712 millió euró volt.

Az elemzői véleményeket és értékeléseket itt elolvashatja

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva