Hírek

2009.07.29. 16:09

22 év után először defláció sújtja Németországot

A német statisztikai hivatal ma közölt adatai szerint júliusban 22 év után először lépett a deflációs zónába Európa legnagyobb gazdasága.

AFP - VG Online

A Szövetségi Statisztikai Hivatal AFP által idézett adatai szerint júliusban 0,6 százalékkal alacsonyabbak lesznek a németországi árak, mint egy évvel ezelőtt.

Júniusban az árak még 0,1 százalékkal magasabbak voltak, mint az előző év hasonló időszakában. Utoljára 1986 és1987 áprilisa között ingadozott 0 és -1,0 között az infláció Németországban.

A hivatalos közlése szerint logikus, hogy a 2008-as csúcshoz képest erőteljesen csökkent a fűtőolaj és az üzemanyag ára. A fogyasztói árak 0,1 százalékkal csökkentek június óta.

A német kormány tíz napja még igen optimista elemzést tett közzé. Eszerint négy negyedéven át tartó történelmi visszaesés után az idei második negyedben megállt a német gazdaság zsugorodása. Egy belső minisztériumi elemzés szerint a második negyedben nulla százalékos volt a gazdasági növekedés, vagyis véget ért a második világháború utáni német történelem legsúlyosabb gazdasági visszaesése. Európa vezető gazdasága 2008 második negyedévében indult zsugorodásnak.

Az első negyedévben a német gazdaság 3,8 százalékot vesztett a tavalyi utolsó negyedhez képest, és 6,9 százalékkal kisebb volt a teljesítménye, mint egy évvel azelőtt. A második negyed közepén, májusban azonban az ipari termelés már közel 16 éve a legnagyobb ütemben nőtt havi összehasonlításban, és a 3,7 százalékos teljesítménynövekedés messze túlszárnyalta a mindössze 0,5 százalékos elemzői várakozásokat. Az exportvilágbajnok - Németország 2003 óta a világ vezető exportőre - a kivitelt is bővíteni tudta májusban, 0,3 százalékkal az előző hónaphoz képest.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva