Hírek

2009.07.05. 13:05

A lengyelek nem akarnak eurót

Alig néhány hónap alatt 26 százalékról 17 százalékra csökkent az euró azonnali bevezetésének gondolatát pártoló lengyelek aránya.

MTI - VG Online

A GFK Polonia közvélemény-kutató intézet júniusban végzett felmérése szerint a teljes lakosságon belül az év eleji szinthez képest 9 százalékponttal csökkent a közös európai fizetőeszköz mielőbbi bevezetésével egyetértők aránya. A Rzeczpospolita című lap hétvégi számában ismertetett kutatás szerint 15 százalék támogatja a bevezetés tervét, de nem tarja sürgetőnek az ügyet.

A lap szerint az euró népszerűsége elsősorban a lengyel gazdaságot is megviselő válság miatt olvad. A jobbközép varsói kormány eredetileg 2012-re tervezte az euró bevezetését, de a gazdaság lassulása miatt a kabinet az elképzelés felülvizsgálatára kényszerült és jelezte, hogy a tervezettnél tovább marad a zloty.

Ide klikkelve megtudhatja, az elemzők mikorra valószínűsítik az euróbevezetést, valamint azt, mi az oka annak, hogy egyedüli kelet-európai országként Lengyelországban az első negyedévben nőtt a GDP 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva