Hírek

2009.07.15. 12:01

Adóparadicsomokba menekítik pénzüket a gazdag britek

A brit kormány legutóbbi adóemelései elől nagy számban keresnek menedéket a gazdagabb alattvalók a könnyen elérhető adóparadicsomokban – állítja a Sovereign Group tanácsadócég.

VG Online - Mádl József

A jelenség önmagában elég volt ahhoz, a könnyített közteherviselést kínáló, néhány központban továbbra is dráguljanak az ingatlanok, dacolva a kontinens nagy részén megfigyelhető árcsökkenéssel.

Az offshore üzleti tevékenység szervezésére és ingatlan-tanácsadásra szakosodott Sovereign Group rámutat, hogy visszájára sülnek el a brit kormány drasztikus adóemelési lépései. A cég elnöke – Howard Bilton – rámutatott, hogy nem a hatvanas években vagyunk, amikor átláthatatlan és áthághatatlan valutakorlátozások, illetve gyatra kommunikációs lehetőségek állítottak akadályokat személyek és az üzleti tevékenység áttelepülése elé.

Ma a szélessávú távközlés és a globális léptékben szabad tőkeáramlás korában élünk, amikor mindenki a lábával szavazhat, és menekülhet a legkedvezőbb adózási feltételeket kínáló központokba. Az a tétel, hogy ma mindenkinek versenyeznie kell, az adóhatóságokra is vonatkozik – figyelmeztetett a Sovereign Group elnöke, rámutatva, hogy a kitelepülő jómódúak többnyire a vállalkozásaikat is viszik magukkal, nem várva meg, amíg az állam megkopasztja őket. A szakember szerint a brit adóemelések igazi vesztesei ily módon azok a, kis egzisztenciák lesznek, akik nem tudnak elmenekülni a brit pénzügyi rendszer mohósága elől.

A legkedveltebb – könnyen elérhető és gyakorlatilag 100 százalékos szélessávú hálózati lefedettséggel rendelkező – célállomás Monaco, ahol az ingatlanárak tavaly is mintegy 30 százalékkal emelkedtek. A kereslet alakulása mögött nyilván nem az enyhe klímát kell látni, mert a francia Cote d’Azur vagy a spanyol Costa del Sol számos körzetében 50 százalék körüli árcsökkentést mutattak ki. A Monaco szomszédságában lévő Provence településein is jelentős ingatlanár-esés volt megfigyelhető, ezért a drágulás okát egyértelműen a kedvező adózási feltételekkel magyarázza Sovereign Group, amely szerint a városállam területén továbbra is drágulni fognak a lakások.

A cikk folytatása, valamint a témával kapcsolatos háttér és további információk a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva