Hírek

2009.07.09. 09:48

Átlagos régiós országgá küzdöttük fel magunkat - Mi jöhet?

Hosszú idő után végre több apró pozitív hír is napvilágot látott a magyar gazdaságról. Az ipari és a munkaerő-piaci folyamatok a néhány hónapon belüli pozitív trendforduló ígéretét hordozzák magukban, a forint árfolyama stabilizálódni látszik, és végre Magyarország nemzetközi megítélése is érdemben javul. A legkritikusabb pillanatnyilag az infláció alakulása. A májusi ármegugrást ugyanakkor júniusban és júliusban kellemes meglepetés követheti.

VG

A változékony nemzetközi hangulat mellett az utóbbi napokban több kedvező hír is megjelent a magyar gazdaságról. Visszaigazolva a tavaszi konjunkturális vizsgálatokat, a KSH májusi előzetes ipari adata arra utal, hogy a második negyedévben a magyar ipari kibocsátás elérhette mélypontját, és a következő hónapokban talán már felfelé ívelő trend veszi kezdetét - írja a Világgazdaságban Bartha Attila, a Kopint-Tárki kutatási igazgatója.

A friss munkaerő-piaci statisztikák ugyancsak mutatnak némi reménysugarat: azt sugallják, hogy jelentősen lassul az elbocsátások miatti foglalkoztatásveszteség, és az elmúlt három negyedév ugrásszerű emelkedése után stabilizálódhat a munkanélküliség – egyelőre persze fájdalmasan magas szinten. Ennek fényében hosszú idő után először számolnak be a különböző felmérések a fogyasztói bizalom javulásáról.

Kicsit könnyebb lett a devizaadósságban úszó háztartások és vállalkozások helyzete is: bár a forint árfolyama e cikk írásának idején épp gyengülőben van, a gyengülés az euróhoz viszonyítva a 270–280 közötti sávban zajlik, azaz mintegy 10 százalékkal megerősödve a kritikus tavaszi hónapokhoz képest.

A tavaszi valutaválság fenyegetésének árnyékában végrehajtott drasztikus, gyors kiigazítás következtében Magyarország külső megítélése is egyértelműen javul.

A környező országokról és pozíciónkról a régióban bővebben itt olvashat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva