Hírek

2009.07.09. 09:50

Cafeteria: jövőre is megéri

A jövőre hatályba lépő szigorítások ellenére egyelőre nem kell temetni a béren kívüli juttatások rendszerét, bizonyos esetekben ugyanis még az adóteher mellett is kedvezőbb lehetőséget kínálnak e juttatási formák, mint a bérben történő kifizetés.

KR - VG

Ha egy cég egy átlagos keresettel rendelkező alkalmazott részére havi 18 ezer forintnyi melegétel-utalványt biztosít – 2010-től ugyanis ez lesz a juttatás új határa –, éves szinten több mint 123 ezer forintot spórolhat, és 31 százalékkal mérsékelheti bérjellegű költségét – vélekedik Bessenyey Bálint, az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) elnöke, a Sodexho Pass ügyvezető igazgatója. A szakember hozzátette: ezzel a dolgozó is jobban jár, hiszen 31 százalékkal magasabb összegű juttatásban részesülhet a bérben történő kifizetéshez képest.

Igaz, a melegétel-utalvány jövőre a kedvező adózású cafeteriaelemek közé kerül. Ismeretes: 2010. január 1-jei hatállyal az Országgyűlés eltörölte a béren kívüli juttatások adómentességét, és három csoportba sorolta azokat: adómentes, kedvezményes, illetve normál adózású elemek. Jövőre egyedül az internetutalvány marad adómentes, amelyet a felhasználók továbbra is az internetszolgáltatás havi és forgalmi, illetve az internet-hozzáférés létesítésének díjára vehetnek igénybe. A kedvezményes adózású körben 25 százalékos adóteher hárul többek között a már említett melegétkezési utalványra és az üdülési csekkre. A normál adózású körben 97,89 százalékos adóteherrel kell számolni egyebek mellett a hidegétel-utalvány esetében.

A változások további dilemmáiról és hatásairól itt olvashat bővebben

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva