Hírek

2009.07.07. 12:20

Cégek, figyelem! - Az átmeneti könnyítés is segíthet

Jelentős változás állhat be a KKV-k finanszírozhatóságát illetően a közteherviselési törvény hatályba lépését követően; a visszlízing átmeneti illetékmentessége nagyban elősegítheti a pénzügyi intézmények által preferált lízing alapú finanszírozást.

VG Online

Az illetékmentes forráslehetőség javíthatja a KKV-k túlélési esélyeit a válságban, illetve a stabilizálódás után a rendelkezésre álló likviditás versenyhelyzetbe hozhatja a vállalkozásokat a Hypo Alpe-Adria várakozásai szerint. A két éves időtartam elegendő a vállalkozások finanszírozásának stabilizálásához.
 
Jelentős változás állhat be a KKV-k finanszírozhatóságát illetően a közteherviselési törvény hatályba lépését követően. Amennyiben a visszlízing esetén eltűnik az eddigi törvények alapján fizetendő bruttó vételárra vetített 12 százalékos illeték, ez nagyban elősegíti a pénzügyi intézmények által preferált lízing alapú finanszírozást. Jelen gazdasági környezetben ahol a pénzintézetek likviditása alacsony, illetve a piaci és finanszírozási kockázatok magasak a pénzintézetek szempontjából preferált egy tulajdonjog alapú finanszírozás, ahol a finanszírozó nem futja a felszámolási kockázatot, az ügyfélnek pedig nem kell megfizetnie a bruttó vételárra vetített 12 százalékos illetéket.

Az illeték eddig a konstrukciók kalkulálását is nehézkesebbé tette. „Nagyobb mozgást a piac helyre állását követően lehet elképzelni, de a visszlízing illetékmentessége javíthatja a KKV-k túlélési esélyeit a válságban, illetve stabilizálódás után, a növekedési pálya elején rendelkezésre álló likviditás versenybe hozhatja a vállalkozásokat.” – emelte ki Király György, a Hypo Alpe-Adria Leasing ingatlanfinanszírozási üzletágigazgatója.

A cikk folytatása, valamint a témával kapcsolatos háttér és további információk a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva