Hírek

2009.07.14. 14:42

Csődrekord Csehországban

Soha nem látott számban jelentettek csődöt a cseh cégek az év első felében: a Creditreform hitelminősítő adatai szerint több mint 4 ezren, szemben a tavalyi év azonos időszakában regisztrált 2500-zal.

Reuters - VGO

A júniusi, közel 900 bejelentés havi rekordot jelent. A Creditreform úgy számol, hogy a csődesetek száma augusztus végére elérheti a tavalyi év egészének "termését", vagyis az 5400-at.

A gazdasági válság elsősorban az exportra termelő gyáripari cégeket sújtja, hiszen a termékeik iráni kereslet közel a negyedével esett. Súlyos problémákat okoz ugyanakkor a banki hitelfeltételek szigorodása is: a cseh kereskedelmi kamara júniusi jelentése szerint a vállalatok 76 százalékának kellett visszafognia a termelését finanszírozási nehézségek miatt.

A cseh GDP az év első negyedében rekord mértékben, 3,4 százalékkal zsugorodott éves alapon, és a tegnap kiadott májusi ipari adatok alapján a második negyedévre sem várható lényeges javulás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva