Hírek

2009.07.16. 16:44

Drákói bankfelügyeleti szigorra készülnek

Egy – összesen 39 pontból álló – szabálygyűjteményt állít össze az a szakértői testület, amelyet a mostani pénzügyi válság tanulságainak levonására kért fel a brit kormány.

VG Online

Az ajánlások a vezetői javadalmazástól kezdve, az igazgatósági tagok kiválasztásának módjáig, kitérnek a bankok menedzselésének összes fontos aspektusára. Gordon Brown kormányfő máris üdvözölte az anyagot, a szigorítások hatálybaléptetéséről ősszel tárgyal a kabinet.

A drákói fegyelmezés okait illetően a Reuters emlékeztet, hogy a brit bankrendszert megrendítő válság kezelése végett a kormánynak összesen 1300 milliárd font sterling összegben kellett – jelenlegi és jövőbeni – terheket az adófizetőkre testálnia. Államosítani kellett két hitelintézetet (Northern Rock illetve Bradford & Bingley) a kormánynak többségi részesedést kellett szereznie az RBS-ben, és – a Reuters fogalmazása szerint „puskacső előtti” – kényszerházassággal kellett egymáshoz adni a Lloyds és az HBOS teljes bankhálózatát.

A szigorítások további részleteit elolvashatja a Világgazdaság Online oldalán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva