Hírek

2009.07.27. 09:26

Erős maradhat-e a forint?

Hiába várnak a szakemberek jóformán egyöntetűen fél százalékpontos kamatvágást a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának mai kamatdöntő ülésén, ez a forinton egyáltalán nem látszik.

VG

A hazai fizetőeszköz árfolyama pénteken napközben folyamatosan menetelt felfelé, és január eleje óta nem látott szintre erősödött: az euró 265,9, a dollár 187,24 forintba került a devizapiacok zárásakor.

„A kamatvágás ellenére rövid távon erősödik a forint, mivel a kamatcsökkentési sztori keresletet teremt a forinteszközök iránt” – magyarázza a jelenséget Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő kötvényportfólió-menedzsere. Egyebek között az állampapír-piacon is jól látszik a kereslet élénkülése.

Az elmúlt hetekben az Államadósság-kezelő Központ aukcióin szinte minden lejárat legalább négy-ötszörös túljegyzés mellett fogyott el, a külföldiek állománya pedig három hét alatt mintegy 10 százalékkal, 2400 milliárd forint fölé emelkedett.

A mai kamatdöntés után várhatóan 9 százalékos lesz az alapkamat, ez még mindig magasnak számít. „Olyan komoly kamatvágás nem várható, amely miatt elveszne a forint kamatelőnye” – mondja erről Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva