Hírek

2009.07.03. 19:58

Európai fórumokhoz fordul az SZDSZ a szlovák nyelvtörvény miatt

A szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban levélben fordult több európai fórumhoz Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője és Eörsi Mátyás, az Európa Tanács liberális frakcióvezetője.

MTI - hirado.hu

Levelüket az Európa Tanács főtitkárához, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosához, az EU bécsi székhelyű Alapjogi Ügynökségéhez, valamint az Európai Bizottság soknyelvűségért felelős európai biztosához is elküldték.

A két politikus a magyar kormányt is arra kéri, csatlakozzon kezdeményezésükhöz, ehhez Bajnai Gordon kormányfő és Balázs Péter külügyminiszter segítségét kérik - számol be a hirado.hu az MTI alapján.

Úgy vélik, a törvényi szabályozás nem két ország vitája, hanem súlyos és az Európai Unió történetében példátlan, a törvényhozók által szentesített emberi jogi jogsértés.

A törvény - ahelyett, hogy a nyelvek használói közötti egyenlőséget erősítené - a kisebbségi nyelvet használókat többletkötelezettségekkel terheli és szankciókkal fenyegeti.

A nyelvtörvény előírásairól, szankcióiról itt olvashat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva