Hírek

2009.07.31. 10:24

Gázolajturizmus - Jönnek a szomszéd országok kamionosai

Az év első felében 2,9 százalékkal több üzemanyagot értékesítettek a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagjai, mint 2008 első hat hónapjában – derül ki a szövetség honlapján közzétett adatokból.

VG

Egyedül a 95-ös oktánszámú benzin fogyasztása esett szerény, 0,7 százalékos mértékben. A 98-as benzinből az összehasonlító időszakinál 1,7 százalékkal kelt el több, gázolajból pedig 6,5 százalékos volt a növekedés.

Az utóbbi adat azért is meglepő, mert a válság miatt látványosan, mintegy ötödével csökkent az áruszállítási igény, s ezzel a gázolajhasználat is. Felmerülhet, hogy talán a MÁSZ-hoz tartozó, tárolással foglalkozó cégek spájzoltak az eddiginél többet, de e társaságok egyike, a Terméktároló Zrt. vezérigazgatója cáfolta feltevésünket.

Minarik Attila tájékoztatása szerint a Terméktároló Zrt. kapacitásait folyamatosan maximálisan kihasználják, így nincs mód a tárolt mennyiség növelésére. Egyes szakmai vélemények szerint szerepe lehet a gázolajfogyasztás növekedésében annak is, hogy a személyautók között továbbra is nő a dízelüzeműek aránya.

A fő ok azonban – hívták fel lapunk figyelmét –, hogy a gyenge forint miatt az első fél évben igyekeztek Magyarországon üzemanyagot vásárolni a környező országok kamionosai. „Az alkalmanként 300–1000 litert feltöltő és azzal Európa több országát bejáró kamionok jól tudják a tankolásaikat időzíteni, így megszervezhették maguknak, hogy Magyarországon vegyenek fel üzemanyagot” – mutatott rá érdeklődésünkre Szintai Balázs, a Shell Hungary Zrt. kiskereskedelmi üzemeltetési vezetője.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva