Hírek

2009.07.30. 06:00

Gólyadömping a felsőoktatásban

Lényegesen megugrottak az idei hallgatói létszámok: egyes intézményeknél 15-23 százalékos gyarapodást regisztráltak az elmúlt évhez képest. A legnépszerűbb alapszakban azonban nem történt változás: továbbra is a turizmus-vendéglátás hódít a fiatalok körében.

VG Online

Az idei 127 298 felvételiző közül 94 301 nebulónak sikerült bejutnia valamilyen felsőoktatási intézménybe, ami 13 ezerrel több, mint az elmúlt évben – derül ki a felvi.hu összesítéséből. A statisztika arra is rávilágít, hogy az idei tanévben összesen 89 184-en szereztek érettségi bizonyítvány, közülük 53 883-an döntöttek úgy, hogy a felsőoktatásban folytatják tanulmányaikat. Ez utóbbi döntés mintegy tízezerrel több diák fejében született meg idén, mint az elmúlt évben.

A legnagyobb, mintegy négy-ötszörös túljelentkezéssel a művészeti és a jogi és igazgatási képzési területekre jelentkezőknek kellett számolniuk. A sport- és gazdaságtudományokra jelentkezőknek sem volt könnyebb a feladata, ezeken a szakokon ugyanis háromszoros túljelentkezéssel kellett számolniuk.

A felsőoktatási intézmények hallgatókért folytatott küzdelmében az ELTE verekedte fel magát a dobogó legfelső fokára, 22 456 jelentkezője közül ugyanis ősztől 4990-en tanulhatnak majd a híres almamáterben.

Szorosan mögötte a Debreceni Egyetem büszkélkedhet eredményeivel: 21 586 jelentkezője közül 3838 nyert felvételt az intézménybe.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Szegedi Tudományegyetem léphet fel, 19 237 jelentkezője közül ugyanis 3732-en kezdhetik meg a tanulmányaikat szeptemberben. Ez utóbbi intézménynél így a tavalyi évhez képest idén 23 százalékkal több gólya kopogtathat majd iskolakezdésnél.

További részleteket az idei felvételi eredményekről itt olvashat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva