Hírek

2009.07.20. 07:24

Gyurcsány zűrös távozása nem tett jót a versenyképességünknek

Gyorsabban romlott az idei év első negyedévében a versenyképesség és az üzleti környezet Magyarországon a tavalyi év utolsó negyedévéhez viszonyítva a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek a Microsoft Magyarország Kft. támogatásával készített felmérése szerint.

MTI Eco

Az előző negyedévhez képest 2009 első negyedévében a makrogazdasági teljesítmény, a munkatermelékenység és a relatív költség-versenyképesség alapján számított versenyképességi index (VEX) 1 százalékkal emelkedett Lengyelországban és 0,9 százalékkal Romániában, míg a többi vizsgált országban csökkent.

Az idei év első negyedévében - hasonlóan 2008 minden egyes negyedévéhez - az üzleti környezet minőségét tükröző index (ÜX) értéke is tovább csökkent. A felmérés szerint az állami magatartás kiszámíthatatlansága az első negyedévben a korábbiaknál valamivel jobban zavarta a gazdaság szereplőit.

Erre az időszakra esik a miniszterelnök lemondása, az új kormány zavaroktól sem mentes megalakulása. Az állami magatartás bizonytalanságai leginkább a kis- és középvállalatokat érintik hátrányosan, a nagyvállalatokat csak alig-alig zavarja a nehezen kiszámítható gazdaságpolitika.

Az üzleti környezet bizonytalan voltának említési gyakorisága ezzel szemben számottevően csökkent a korábbiakhoz képest.

Az index csökkenése Magyarországon volt a legkisebb mértékű, 1,7 százalékot tett ki, majd Ausztria és Csehország következett 2,3, illetve 2,7 százalékkal. Szlovéniában és Szlovákiában erőteljes volt az esés, 4,9, illetve 7 százalékot ért el. Tavaly az utolsó negyedévben Magyarországon a VEX csökkenése szerényebb volt, 0,6 százalékot tett ki.

A jelentés szerint az, hogy a magyar VEX nemzetközi összehasonlításban csak viszonylag csekély mértékben romlott 2009 első negyedévében, legfőképpen a forint euróval szembeni leértékelődésére és a munkatermelékenység relatíve kedvező alakulására vezethető vissza. A forint gyengülése jelentősen ellensúlyozta a makrogazdasági teljesítményben elsősorban a nyugat-európai recesszió nyomán végbement romlást.

A cikk folytatása a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva