Hírek

2009.07.29. 09:00

Jó passzban a devizaadósok

A tegnapi korrekció ellenére tartós is lehet a forinterősödés.

VG

Árfolyam. Változatosan alakult a helyzet a jegybanki kamatdöntés után a devizapiacon: délelőtt a forint bő féléves csúcsra erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, ám aztán hirtelen erős korrekció következett.

Az MNB hétfői, száz bázispontos kamatvágásának visszhangja viszont kedvezőnek tekinthető.

A JPMorgan bankház szerint például az inflációs kilátások és a reálgazdaság helyzete alapján bőséges mozgástér kínálkozik a további csökkentésekre, ám az ütem és az időzítés függ a globális kockázatvállalási készségtől.

A cég londoni elemzői valamelyest megemelték az idei évre adott magyarországi kamatcsökkentési előrejelzésüket, 1,00 százalékpontról 1,50 százalékpontra, és 2010 első félévére további 1,00 százalékpontos mérséklést várnak, vagyis a jövő év közepére 7,00 százalékos MNB-alapkamatot valószínűsítenek.

A vártnál nagyobb kamatvágás átírta az év végére vonatkozó várakozásokat is: most már többnyire 7-7,5 százalékos irányadó rátát valószínűsítenek a szakértők.

Az utóbbi hetek fejleményei nagyon jól jönnek a devizahitelben ülő adósoknak is, s a következő hónapokban tovább mérséklődhet a forintban kimutatott tartozások menynyisége.

Kisebb-nagyobb ingadozásokkal tartós maradhat az euró 270 forint körüli árfolyama – állítja Barcza György a K&H makroelemzője is.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva