Hírek

2009.07.10. 09:33

Ki mit vár a céges pereket gyorsító, új szabályoktól?

A közelmúltban fogadta el a parlament a polgári perrendtartás módosítását, amely külön eljárási szabályokat vezet be a céges perekben. A szakértők szerint szükség volt az ügyek gyorsítását célzó rendelkezésekre. Aggályuk, hogy azok nem érik el feltétlenül a kitűzött célt, például gondot okozhat az elektronikus út, amelyre nem készültek fel a bíróságok.

VG

Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. „Egy ország gazdaságának és vállalkozóinak versenyképességét befolyásolja az is, hogy a gazdasági perekben a bíróságok mennyi idő alatt hoznak döntést. Az MKIK mellett működő választott bíróságnál már 2008-tól mód van gyorsított eljárás igénybevételére, mely esetben 100 nap alatt jogerős ítélet születik.”

„Ha a hazai vállalkozás rendes bírósági úton kíván hozzájutni a követeléséhez, évekig tartó pereskedésre számíthat. A vállalkozások egymás közötti pereinek gyorsítását célzó törvénymódosítás ezen a helyzeten kíván változtatni, amit csak támogatni lehet. Kifogásoljuk viszont, hogy e szabályok nem terjednek ki az állami, önkormányzati szervekre, melyek megrendelői oldalon a gazdaságban létrejövő szerződés állomány egyik legjelentősebb szereplői” - fejtette ki Parragh.


Vadász György, a Magyar Iparszövetség ügyvezető társelnöke nyíltan fogalmaz: „Pereskedő nemzet vagyunk, a vállalkozások sem kivételek."

További véleményeket Réti Lászlótól, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökétől, Kiss Gábortól, a Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiumának vezetőjétől, valamint Fekete Istvántól, a Joint Venture Szövetség ügyvezető igazgatójától itt olvashat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva