Hírek

2009.07.16. 17:17

Majtényi keményen bánik a kereskedelmi adókkal

Az RTL Klub történelmi, 1400 perces elsötétítése után most a TV2 kapott 12 órányi elsötétítésről szóló határozatot. A csatornák felháborodottan tiltakoznak, ugyanis szívesen fizetnének inkább kötbért, mintsem vállalják a reklámbevételek kiesését.

VG Online

Műsorszolgáltatási jogosultságának tizenkét órás felfüggesztésére büntette a TV2 televíziós csatornát az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdai ülésén.

A médiahatóság a Világgazdaság értesülései szerint a Joshi Bharat-show egyik adása miatt rótta ki az extra magas büntetést. A délutáni beszélgetős műsornak kiskorúak megrontása volt a témája. Az ORTT irodája pénzbüntetés (kötbér) kiszabását javasolta, ám a testület ezt megváltoztatta. A médiahatóság hivatalos közleménnyel nem állt elő, így a csatorna sem kívánt kommentárt közzétenni.

Mint ismert, június 30-i ülésén az RTL Klubra rótt ki ugyancsak 12 órás elsötétítést az ORTT. A médiahatóság akkor a szemében hosszú évek óta botránykőnek számító Mónika-show egyik adása miatt élt a drákói szankcióval.

A műsorban – Majtényi László ORTT-elnök közleménye szerint – „15 éves gyereklányok egymást vádolva arról vitatkoztak, hogy 12 éves korukban az egyikük nevelőapja mindkettejüket megerőszakolta-e, vagy csak az egyikőjüket és egy közös barátnőjüket.” A médiahatóság érvelése szerint az RTL Klub visszaesőnek számít, a Mónika-show-t az elmúlt négy évben nyolcszor marasztalták el.

Különösen pikánssá teszi a történetet, hogy az ORTT azon a napon rótta ki a büntetést, amikor a csatornával aláírta annak új műsorszolgáltatási szerződését. Ennek értelmében ugyanis a médiahatóság a jövőben a pénzbüntetés (kötbér) szankcióját helyezi előtérbe.

„Mivel az érintett műsorok a szerződés aláírása előtt kerültek adásba, ezért a régi szankciót tudta csak kiróni az ORTT” – magyarázta Berényi Diána, hozzátéve, hogy a csatorna nem volt hajlandó az elmúlt években módosítani a kontraktust. Az RTL Klub szerint viszont a szerződésmódosítással éppen hogy együttműködési szándékukat fejezték ki.

Az RTL Klub a múlt héten jelezte szerkesztőségünknek, hogy rövidesen benyújtják keresetüket az illetékes bírósághoz az ORTT határozatának megsemmisítését kérve.

A médiahatóság nem az első alkalommal sújtotta az RTL Klubot ilyen szigorú büntetéssel. Mint a VG Online már korábban megírta: nem kevesebb mint 1369 percnyi elsötétítéssel büntette az idén az RTL Klubot az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT); ez közel annyi, mint a megelőző öt évben összesen.
 
Tavaly 85, 2007-ben pedig 69 percet kapott a csatorna, igaz, 2006-ban 632-t. A hivatalosan a műsorszolgáltatási jogosultság felfüggesztésének nevezett szankció keretében kiszabott büntetőpercek látványos megugrása (is) jelzi: kisebbfajta háború robbant ki a piacvezető televíziós csatorna és a médiahatóság között.

A konfliktus hátterében az ORTT szemében hosszú évek óta botránykőnek számító Mónika-show áll. Az RTL Klub délutáni beszélgetőműsorát a médiahatóság nyolcszor marasztalta el az elmúlt négy évben, ebből hatszor felfüggesztést is kiszabott.

Az utolsó két alkalommal ugyanakkor a szankció jóval „durvább” lett a korábban megszokott, 30–120 percre rúgó felfüggesztéseknél; az idén április 22-i döntésével nem kevesebb mint 225, június 30-i határozatával pedig 720 percre rendelte el a csatorna elsötétítését az ORTT.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva