Hírek

2009.07.20. 11:52

Megszűnik az ingyenesség, bírálnak a betegek és a forgalmazók

Augusztustól változik a gyógyászati segédeszközök tb-támogatása.A tb 6 milliárdot takarít meg, ám a betegek terhe nő. A szakma bírálja a fiskális szemlélet mindenhatóságát.

VG Online

Éves szinten közel hat milliárd forint ésszerűtlen kiadást takaríthat meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerének augusztustól tervezett átalakításával – mondta a Világgazdaságnak Dankó Dávid, az Ártámogatási főosztály helyettes vezetője. Úgy látja, nem kizárólag a pénzügyi szempontok uralták a változtatást. A szakmai evidenciák is közrejátszottak a több mint egy évtizede változatlan, bürokratikus szisztéma megváltoztatásában – tette hozzá.

Az Orvostechnikai Szövetség alelnöke, Jóbai Zsolt is szükségesnek tartja az elavult támogatási rendszer átalakítását, ám ő azt látja: a fiskális szempontok mindenhatósága miatt a három évvel ezelőtti szintre esik vissza a segédeszköz kassza, ami jelentősen rontja a betegek életminőségét. Jobb lett volna, ha a biztosító figyelembe veszi a szövetség javaslatait. A sztómás betegeknél például az előre meghatározott keretösszeg rendszerének bevezetésétől 10 százalékkal, összesen 350 millió forinttal lehetett volna csökkenteni a tb kiadásait. Ezzel szemben drasztikus lesz a támogatás csökkentés.

A várható megszorítás hatására 4,2 milliárdról körülbelül 3,5-re esik az vissza éves szinten. A kötszereknél pedig közel a felére, 5,6 milliárd forintról  3,5-re,  az inkontinencia termékeknél a mostani 6,3 milliárdról 4,9 -re csökken a támogatási összeg a tervezett változtatások miatt. Az alelnök úgy látja: például a sztómás betegnek jobb lenne, ha maga dönthetné el, hogyan osztja be a tb-től kapott keretösszeget, amiből olcsóbb, vagy drágább zsákot vásárolhatna magának.

Ezt támogatja Horváth Gyula, a 11 ezer sztómás beteg érdekeit védő szervezet elnöke is. A szövetség – másik két szervezettel közösen – levélben hívta föl az Egészségügyi Minisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal Társadalompolitikai Szakállamtitkárságának figyelmét arra, hogy az OEP tervezett intézkedése súlyosan veszélyezteti e betegpopulációt, annak következményeit a döntéshozóknak kell viselniük.

Egyúttal felajánlották az általuk kidolgozott változtatási javaslatot, ami a betegeknek elviselhető anyagi terhet jelentene. Kifogásolják, hogy az eddig térítésmentesen, három hónapra járó 180 sztómazsák helyett augusztustól csupán 150-et kapnának három hónapra (ez átlagosan napi 1,5 zsák) és két százalékos térítési díjat kellene fizetniük.

Dankó Dávid úgy reflektál: a múlt évig 120 zsák járt, akkor ugrott 180-ra, ám a szakemberek szerint a betegek nem használnak föl kettőt naponta, számítások az átlagos fogyást 1,5 zsákra becsülik. Amúgy a hazánkban gyógyászati segédeszközt használó 2 millió ember közül a 11 ezer sztómás használja föl a tb-kassza tizedét – mondja a főosztályvezető-helyettes. S miközben elismeri e betegcsoport helyzetének súlyosságát, azt kérdezi: mit tegyen az OEP a többi, ugyancsak súlyos, végtagamputáltakkal, arc sérültekkel, vakokkal és másokkal?

Egyébként azt mondja: jövő januárban, a változások második fázisában bevezetik a sztómásoknál a keretösszegű tb-támogatást, ahhoz azonban megfelelő informatikai rendszer is szükséges a 600 forgalmazó bolt és az OEP között. A rendszer elsietett bevezetése a jelenlegi pazarló állapotokat konzerválná.

Jóbai Zsolt azt is kifogásolja, hogy miközben a lakosság elöregedésével nőtt a segédeszközt használók száma, csökkent az azok támogatására fordítható tb-büdzsé. A forgalmazóknak továbbá 2003. óta nem volt lehetőségük az áremelésre. Tetézi a bajt a júliusi, 5 százalékos áfa-emelés is, aminek éves szinten 1,5 milliárd a hatása. Ezt az idei, 42,45 milliárdos kassza tervezésekor nem vehették figyelembe – tette hozzá.

Ezt sem cáfolja az OEP főosztályvezető helyettese, ám hozzáteszi: a segédeszköz támogatás augusztusi változásai ellenére nő, várhatóan 45 milliárd forint lesz az idei büdzsé.

Az augusztusi változtatások között van egyébként az egyes termékek támogatási kulcsainak emelése vagy csökkentése, például 85-ről 98 százalékra nő a vakok botjainak támogatása. Több esetben változik a kihordási idő, így amíg eddig 7 évente, ezután 6 évente lehet cserélni a hallókészüléket, s az eddigi 10 év helyett nyolcra csökken az elektromos kerekes székek kihordási ideje. Könnyítenek a felírási rendszeren is. Úgy látják, jobb, ha helyben, a háziorvos írja föl az eszközt a betegnek, így csak az első alkalommal kell, hogy szakorvos rendeljen a számára.

Szabályozzák azt is, bizonyos gyógyászati segédeszközök mikor rendelhetőek. Valamilyen változás csaknem valamennyi tb-listán lévő terméknél várható – mondta a főosztályvezető helyettes.
A megtakarítás fontos eszköze az elavult termékek tb-listáról való törlése. Így például a nem steril kötszereket, a mosható nadrág pelenkákat ezután nem kívánja támogatja. Ha drágább is az egyszer használatos, de az esetleges szövődmények kivédése miatt költséghatékonyabb – tette hozzá Dankó Dávid.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva