Hírek

2009.07.11. 10:19

Minden füstölnivaló jövedéki termék?

Ellehetetleníti a gyógynövény boltok működését az, hogy a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) a jövedéki törvény megsértése miatt négy nagykereskedelmi vállalat tevékenységét felfüggesztette az NTB leszoktató cigaretta árusítása miatt - közölte Benedek Katalin, az egyik ilyen nagykereskedő, a Herbaház tulajdonosa az MTI-vel.

MTI Eco

A 12 napra szóló felfüggesztés az üzletág tönkretételével járhat, mert nincs olyan nagykereskedelmi vállalat, amely megrázkódtatás nélkül túlélné a forgalom ilyen hosszú idejű leállítását.

A kiskereskedők zöme nem tud kétheti többletkészletet előfinanszírozni, a nagykereskedelem pedig nem alkalmas arra, hogy a tevékenység felfüggesztése miatt szükséges készletnövekedést megfinanszírozza. A szakmára jellemző, hogy a kiskereskedők többnyire körbefinanszíroztatják magukat a nagykereskedőkkel, és ez különösen most, a beszűkült hitelpiacon veszélyes - vélekedett Benedek Katalin.

A Herbaház tulajdonosa megjegyezte, hogy a VPOP azért járt el a cégek, köztük a Herbaház ellen is, mert egy évvel ezelőtt cigarettának tűnő terméket forgalmaztak.

Az NTB leszoktató cigaretta olyan terápiás eszköz, amely segítette az embereket leszokni a dohányzásról. Dohányt nem tartalmaz, de a jogszabály szerint a büntetés kiszabásához elegendő volt az, hogy a leszoktató termék cigarettának néz ki.

A cikk folytatása, valamint a témával kapcsolatos háttér megtalálható a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva