Hírek

2009.07.07. 12:54

Mit vitt magával Obama Moszkvába?

Barack Obama amerikai elnök olyan üzleti tervet vitt Moszkvába, amelynek célja az amerikai befektetések (oroszországi) légkörének javítása.

Itar-TASZSZ - VG Online

A BusinessWeek szerint több jelentős kereskedelmi projekt ellenére az amerikai-orosz üzleti kapcsolatok eddig nem feleltek meg a várakozásoknak, és az Egyesült Államok csak a nyolcadik az Oroszországban működő legnagyobb külföldi befektetők listáján – idézi a lapot az Itar-TASZSZ Barack Obama oroszországi látogatása kapcsán.

Egyes elemzők úgy gondolták – írja Angela Stent, a Georgetown Egyetem orosz ügyekben illetékes szakértője – hogy a globális pénzügyi válság hatására Oroszország mérsékli egyes külpolitikai célkitűzéseit, különösen azokat, amelyek az olaj és a gáz révén a külföldi orosz befolyás növelésére irányulnak. Ám semmi jele sincs annak, hogy akár Oroszország, akár az Egyesült Államok módosítaná álláspontját az energia tekintetében. Az energiaszektor legnagyobb befektetői Oroszországban továbbra is az európai vállalatok: a legnagyobb játékosok a BP, a Shell és a Total.

Ugyanakkor – mutat rá a BusinessWeek – Oroszországnak a globális gazdasági válság súlyos következményeiből eredően egyértelműen üdvözli a külföldi befektetéseket.  Különösen előnyös lenne számára az amerikai befektetés a csúcstechnológiai szektorokban, hogy csökkenjen az oroszok túlzott függősége az olajtól és a gáztól.

A cikk folytatása, valamint a témával kapcsolatos háttér és további információk a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva