Hírek

2009.07.21. 00:00

Nem érdemes trükközni a tb-járulékkal

Ki lehet-e „cselezni” az 5 százalékpontos járulékcsökkentés 2009 második fél évére bevezetett jövedelemkorlátozását, azt a szabályt, hogy az alacsonyabb járulékteher csak a bérek elsÕ 143 ezer forintnyi részére vehetÕ figyelembe? A Világgazdaságot is több vállalkozás kereste meg a témában.

Kiss Roland

A reményeket tüzelte az az Adó- és Pénzügyi EllenÕrzési Hivatal által kibocsátott tájékoztató is, amely szerint az egyidejÛleg több biztosítással járó jogviszonyban álló személy biztosításának fennállását mindegyik jogviszonyban külön-külön kell elbírálni. A közlés szerint ha ugyanaz a vállalkozás egy hónapon belül több, néhány napos megbízási szerzÕdést köt a magánszeméllyel, és e szerzÕdések értéke egyenként nem lépi túl a 143 ezer forintos limitet, a járulékfizetést is külön-külön kell teljesíteni.

Ezen fellelkesülve többen úgy vélekedtek, a 2009. december 31-én amúgy is megszÛnÕ jövedelemküszöböt az idén is ki lehet kerülni azzal, hogy a jogviszonyokat a felek rövidebb idÕszakokra darabolják. Erre sem a törvény szelleme, sem a tényleges jogi passzusok szerint nincs lehetÕség. Az idézett APEH-közlemény ugyanis csak a megbízásos – munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében folytatott – tevékenységekre vonatkozik.

Nem fogadható el, ha valaki egy munkaviszonyt valós ok nélkül megbízásos jogviszonyok tömegére bont szét – hangsúlyozták a Világgazdaságnak a pénzügyi tárcánál.

További fontos részletek és tanácsok itt olvashatók

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva