Hírek

2009.07.20. 08:46

Retkes Szent-Iványit szeretné Kóka helyére

Retkes Attila szerint van megyénként 40-60 aktív SZDSZ-tag, aki partnere lehet a liberális párt megújításában.

Lánchíd Rádió - VG.hu

A múlt vasárnap nagy többséggel megválasztott SZDSZ-elnök a Lánchíd rádiónak adott interjújában újra szorgalmazta Kóka János lemondását „görcsösen tartott” frakcióvezetői posztjáról. Retkes ezen kívül hibának tartja az MSZP-s kormányfő támogatását a D-209-es ügy valamint az őszödi beszéd kiszivárgása után.

Egy polgári eszmék iránt is nyitott, nemzeti liberális pártot képzel el az SZDSZ egy hete megválasztott elnöke, aki úgy ítéli meg, van megyénként 40-50-60 aktív SZDSZ-tag, akik látnak esélyt a párt újjáteremthetőségére. Retkes Attila az „újjászülető” liberális párt célcsoportjának társadalmon belüli létszámát 10-15 százalékra teszi.

A politikai formáció korábbi prominensei közül sokan kritikát fogalmaztak meg az új vezető stílusával kapcsolatban, erre reagálva Retkes hangsúlyozta: nem menne bele sárdobálásba, amiatt viszont tiltakozik, hogy az antiszemitizmussal hozták összefüggésbe.

Pártelnökké választása után Retkes azonnal lemondásra szólította fel Kóka János frakcióvezetőt. Ezt azzal indokolta, hogy a „dübörög a gazdaság” és a „pannon puma” egyenesen vezetett a kétszázalékos létig, s hozzátette: Kóka máig görcsösen ragaszkodik székéhez, holott a párt új ügyvivői testülete is lemondásra szólította fel.

Retkes a most kezdődő időszakban egy szavahihető, gyakorlatias és szerethető SZDSZ-t kíván megformálni, mert – mint fogalmazott – egykor a legkisebb, ma a legnagyobb a párt elutasítottsága. A liberális párt újjászervezésében fontos szerepet szán Szent-Iványi Istvánnak, akit egyébként Kóka helyén is szívesen látna – frakcióvezetőként.

Korábban egy megyei elnök azt kezdeményezte, hogy változtassák meg az SZDSZ nevét és logóját is, ezt Retkes nem támogatja, mert – mint mondta – a politika tartalmát kell megújítani.

Retkes úgy ítéli meg, 2006 ősze után nem lett volna szabad kitartani Gyurcsány Ferenc mellett. Hozzátette: Medgyessy Pétert sem kellett volna támogatni D-209-es ügyének kirobbanása után. Retkes hiányérzetét hangsúlyozta 2006. október 23-ával kapcsolatban is: pártjának szerinte egységesen kellett volna felszólalnia a rendőri brutalitások miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva