Hírek

2009.07.10. 09:34

Sorra dőlnek az offshore központok - Bécs ellenáll

A banki és adóügyekre vonatkozó információcseréről írt alá egyezményt a héten Christine Lagarde francia gazdasági és Didier Reynders belga pénzügyminiszter.

VG

Ennek köszönhetően Párizs korlátozás nélkül kaphat adatokat a francia állampolgárok belgiumi megtakarításairól, és így könnyebben utolérheti az adóeltitkolókat. A belga kormány az elmúlt hónapokban az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Ausztráliával és Hollandiával is hasonló megállapodást kötött. Reynders ígérete szerint az év végéig 12-re emelkedik a szerződések száma, és így Belgium lekerül az OECD-nek a részlegesen együttműködő adóparadicsomokat tartalmazó „szürkelistájáról”, és elkerüli a G20 által kilátásba helyezett szankciókat.

Belga kollégájához hasonló várakozásokat fogalmazott meg a közelmúltban Hans-Rudolf Merz svájci pénzügyminiszter. Bern azonban nem akarja teljes mértékben feloldani a banktitok intézményét: továbbra is csak egyedi megkeresés alapján, alapos gyanú esetén ad ki számlainformációkat.

Az offshore-történet további részleteiért kattintson ide!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva