Hírek

2009.07.15. 11:53

Százával hullanak a cégek - Tovább söpör a csődhullám

Az idei év első félévében 2008 hasonló időszakához képest 21 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója. A Coface előrejelzése szerint a következő negyedévben csúcsosodhat ki a bedőlések száma. Változatlanul élen az építőipar valamint a kereskedelmi vállalkozások, de az acélkereskedelemmel és a turizmus kapcsolatos iparágak is beléptek a problémás szektorok körébe

Coface - VG Online

A Coface Hungary legfrissebb elemzése szerint 2009 első félévében 22 százalékkal nőtt a fizetésképtelenséggel kapcsolatos hazai cégeljárások száma, ám a nemfizetés szempontjából a legrosszabb időszak még hátra van. A korábban jósoltnál nagyobb mértékű világgazdasági visszaesésre számít a Coface.
 
A több ezer felszámolási eljárás mellett csak néhány csődeljárás indul, amelyek a vállalkozások fizetőképességének helyreállítására, azaz azok megmentésére irányulnak. 2009 első hat hónapjában igaz, hogy meghaladta az előző évek számát, ám sajnálatos módon ez még mindig rendkívül alacsony. A Coface véleménye szerint a szeptemberben hatályba lépő új csődtörvény nem fog érdemleges áttörést hozni, annak hatása legfeljebb 2010 végén lesz látható. dr. Czibor Zsolt a Coface jogásza szerint a csődeljárások egy nagyságrenddel történő bővülése esetén sem lesznek jelentős súlyúak a felszámolásokhoz képest.
 

Továbbra is tömegesen vannak jelen a mikro vállalkozások, amelyek nem végeznek valódi gazdasági teljesítményt, eltűnésük nem fogja érdemben befolyásolni az ország gazdasági mutatóit. A vállalkozások kevesebb mint tíz  százaléka számít hitelképesnek és ez a helyzet csak tovább fog romlani, hiszen a vállalatok kis hányadának van növekvő bevétele. Ez a tisztulási folyamat addig fog tartani, amíg Magyarországon a cégek lakossághoz viszonyított aránya nem éri el azt az átlagot, amely az ország gazdasági méretéhez képest egészséges lenne.

A cikk folytatása, valamint a témával kapcsolatos háttér és további információk a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva