Hírek

2009.07.04. 18:46

Településőrségek létrehozását kezdeményezi az MSZP

Az MSZP a rendőrség további határozott megerősítését sürgeti - áll a párt kongresszusa által szombaton elfogadott állásfoglalásban; a szocialisták "településőrségek" létrehozását is kezdeményezik.

MTI

A MSZP honlapjára szombat délután felkerült dokumentum szerint el kell érni, hogy valamennyi állampolgár elérhető  közelségben érezze a rendőrséget, amely egyben a bűnelkövetők  számára az elrettentő közelséget jelenti, ezért minden településnek  rendőrt kell biztosítani.

A konkrét javaslatok között szerepel az, el kell érni, hogy a  fiatalon nyugdíjazott rendőrök közösségi rendőrszerepben  visszakerülhessenek az állományba, azokra az posztokra, ahol eddig  egyáltalán nem volt, illetve nem volt elég rendőr.

Az MSZP kongresszusi állásfoglalása szerint növelni kell a  rendészeti szakközépiskolában tanulók számát és képzésüket úgy kell  átalakítani, hogy már rövidtávon is több rendőr legyen az utcákon és  tereken.



A szocialisták legfelső döntéshozó fóruma javasolja, hogy a  rendőrség által fejlesztett térfigyelő rendszerekhez igény esetén  gazdasági társaságok és magánszemélyek által létesített térfigyelő  rendszereket is hozzá lehessen kapcsolni.

Az állásfoglalás szerint a közbiztonság fenntartásának ma is  fontos szereplői az önkormányzatok, amelyek hatósági feladatokat  ellátva, többnyire biztonsági cégekkel kötött szerződésekkel ma is  segítői a rend és biztonság fenntartásának. 

E funkció erősítése érdekében az MSZP kezdeményezi a  "településőrség" (önkormányzati rendészet) intézménye jogi,  szervezeti, személyi és anyagi feltételeinek a megteremtését -  olvasható a dokumentumban.

A szocialista párt szerint a kormánynak el kell érnie, hogy az  önkormányzatok és a jegyzők hatáskörében lévő rendészeti  jogosítványoknak az önkormányzatok érvényt tudjanak szerezni.

Az állásfoglalásban kezdeményezik: a polgárőrség hatékonyabb  támogatásával, új erőforrás biztosításával a kormány nyújtson  segítséget a polgárőrségnek ahhoz, hogy ahol szervezettel  rendelkeznek, ott biztosítsák a 24 órás járőrszolgálatot.

A dokumentum szerint az MSZP-nek, mint baloldali pártnak  megkülönböztetett feladata és felelőssége a társadalmi válság  megelőzése, a társadalmi biztonságot szolgáló intézkedések  kezdeményezése. A kongresszus ezért javasolt konkrét intézkedéseket  a frakciónak és a kormánynak három területen: a hétköznapok  szociális biztonsága és közbiztonsága, valamint a teherviselésben és  szolidaritásban való arányos részvétel érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva