Hírek

2009.07.30. 11:45

Új rendszerű agrártámogatás

Váltás. Januártól Magyarország is áttér az egységes mezőgazdasági támogatási rendszerre, az SPS-re – jelentette be a tegnapi kormányülés után Gráf József szakminiszter.

VG

Az állattenyésztőknek kedvező szisztéma bevezetése ellen ismét tiltakozott a Magosz. A családi és egyéni gazdálkodókat képviselő szervezet szerint az SPS bevezetése súlyosan sérti a jogállamiság, a jogbiztonság és az igazságosság elvét.

Raskó György agrárközgazdász szerint viszont a mezőgazdasági szakmai szempontok egyértelműen az SPS-re történő átállás mellett szólnak, az háttérbe szoríthatja a feketegazdaságot, és a magasabb hozzáadott értékű tevékenységekre ösztönöz.

Valószínű viszont, hogy az egyéni/családi gazdaságok döntő többsége nem képes megfelelni az SPS-sel hatályba lépő tizenhatféle keresztmegfelelési követelménynek (többek között a környezet- és természetvédelmi, állatjóléti előírásoknak).

A változó szabályokról itt olvashat részletesen

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva